dennismalacic

Človek človeku človek.

ZADNJI BOŽIČ

Hecno je to novinarsko delo. En dan si na Prešernovem trgu, od koder poročaš o prižigu prazničnih luči in se gneteš med večtisočglavno množico veselih družin, ki so prisotne ob tem lepem trenutku, drug dan sediš pred skrušenim očetom, ki v naročju drži svojo dveletno Sofijo in trepeta ob misli, da je prav ta božič morda njen zadnji. Da ta udarec ni dovolj, je njegova žena z njunim nekajmesečnim sinčkom na italijanski kliniki. Adam je praznike dočakal na kemoterapijah, ki jim bo sledila večmesečna stroga izolacija. Potem, ko je bila dvoletna Sofija diagnosticirana z zelo redko nevrodegenerativno boleznijo, metakromatsko levkodistrofijo, so bolezen odkrili tudi pri devetmesečnem bratcu. Sofiji zdravstvo več ne more pomagati, s tabletami ji lahko lajšajo le vse večje in hujše bolečine, za bratca pa obstaja upanje, da bi mu lahko življenje rešilo poskusno klinično zdravljenje v Italiji. S kemoterapijami, večmesečno izolacijo, a brez zagotovila, da bo terapija resnično uspešna.

Božičnih praznikov družina ni preživela skupaj. Z očetom in sestrico, ki umira, je ostala še najstarejša sestrica, štiriletna Julija. Bratca ne bo doma do pomladi, da se vendarle dogaja nekaj slabega, spoznava tudi sama. Žalostna in razočarana je, ker letošnji božič ni bil takšen, kot je bil lanski. Ni želela dragega darila, želela si je le, da bi lahko božič preživela v krogu celotne družine, ne samo s sestrico, ki jo izgublja, temveč tudi z bratcem, ki ga bo morda prav tako izgubila. Kako težko mora biti ob tej zgodbi vsem vpletenim, si nekdo, ki tega ni nikoli doživel, težko sploh predstavlja. Babica je v kotu jokala, oče pa je, medtem, ko je v naročju držal malo Sofijo, z vso predanostjo in iskrenostjo ob bolečini, ki jo doživlja, odgovarjal na moja novinarska vprašanja. Neštetokrat je ponovil, da je tisto, kar šteje, ta trenutek. Da je hvaležen, da ima hčerkico še ob sebi, in da bo ta božič lep ne glede na vso tragičnost, ki jih je doletela. Tudi, če je zadnji, se spodobi, da bo lep. Da bo Sofija vedela, da je v krogu tistih, ki jo imajo radi, in da so storili vse, kar je v njihovi moči, da bi ji pričarali lep božič.

Pretresljiva zgodba družine male Sofije nas uči, kaj je v življenju resnično pomembno. To, da si lahko z ljudmi, ki so ti najbližje, ki jih imaš rad in za katere si preprosto hvaležen, da jih imaš. Niso darila tista, ki štejejo. Štejejo trenutki, ki jih lahko preživimo skupaj. Nobenega zagotovila ni, da bodo naši ljubljeni z nami tudi, ko se bo leto obrnilo in bo spet napočil ta čas praznične družinske sreče. Težko je že, ko ti umre nekdo od bližnjih, da ti v lastnem naročju umre tvoj otrok, pa mora biti eden najhujših udarcev, ki ti jih lahko prizadane življenje. Če se starši teh otrok sprašujejo, s čim so si zaslužili takšno bolečino, nešteti, vključno z njimi, sploh podvomijo o tem, da je še pravica na tem  svetu in da tam nekje res obstaja Bog, ki naj bi nas, če le delamo dobro in ne skušamo škoditi drugim, varoval pred vsem slabim.

S tem vprašanjem se se, ko so mi diagnosticirali raka, spoprijel tudi sam. Spraševal sem se, zakaj prav jaz, ko pa sem se trudil za to, da bi bil dober in da bi delil dobro. Potem so mi rekli, da tiste, ki so najmočnejši, doletijo najtežje bitke. Tudi če mi v tistem trenutku to ni pomenilo kaj dosti, niti v najtežjih trenutkih nisem nehal verjeti, da je morda vendarle nekaj resnice v tem, da nam je vsak izziv, tudi tisti najtežji in najbolj boleč, dan z namenom, da ga premagamo. Morda vsi nimajo te priložnosti, morda nekateri ne pridejo do konca, a dokler smo, do takrat obstaja upanje, da bo prišel še en lep dan, tak, v družbi nam bližnjih ljudi ter prežet z ljubeznijo in toplino, kolikor se je le lahko da. Cenimo tiste, ki jih imamo ob sebi in cenimo ta trenutek, ki nam je dan.

  • iz kolumne, objavljene v reviji Zvezde/Lady, št. 52., 24. december 2019

Za Sofijo in Adama ter njuno družino lahko donirate na poseben TRR, ki so ga v Društvu Viljem Julijan odprli posebej za njih: TRR SI56 ‪0510 0801 6768 867‬, donirate pa lahko tudi preko SMS-donacij s ključno besedo AS5 na 1919.

Next Post

Previous Post

© 2024 dennismalacic

Theme by Anders Norén