dennismalacic

Človek človeku človek.

NAS ČAS PREHITEVA?

Prestopno leto se še ni niti dobro začelo, pa je že poseglo s prestopi. Če nas več ne gane, da ni snega in da že celo januar spominja na začetek pomladi, nas to zimo premetavajo intimnejše, bolj zasebne stvari. Ambiciozni Primorki sta se lotili novega posla pri nas, odprli sta bordel z lutkami. Te so robotske, narejene iz silikona, ogrejejo se na človeško temperaturo, imajo senzorje na dotike, ob teh vzdihujejo, z naprednejšimi pa se celo lahko pogovarjate in jim po nekem času celo izoblikujete osebnost. To seveda zgolj, če si priskrbite svojo, zabava z njo v Sežani namreč ne bo ravno poceni, 60 evrov za pol ure, 100 evrov za eno in 120 evrov za dve uri. Za obisk se najavite preko telefona, izbrali boste podobo lutke, s katero bi se radi pozabavali, povprašali vas bodo tudi po položaju, v katerem želite, da vas vaša seks lutka pričaka, nato pa samo še do prve javne hiše robotskih lutk pri nas in prestopi se lahko bregove, takšne in drugačne.

Prestopimo pa radi tudi, ko čakamo v vrsti za stranišče. Če se je vrsta na ženskem stranišču krajšala hitreje od naše, nisem imel težav s tem, da sem zavil v njihovo. Tako kot očitno te težave niso imela številna dekleta, ki sem jih v vseh teh letih srečal v moškem stranišču. Prej ali slej se je verjetno vsakemu med nami zgodilo, da je pristal v stranišču nasprotnega spola, pa si nismo belili glave s tem, ali je to, kar smo pravkar storili, prav ali smo morda s tem celo koga postavili v neprijeten položaj. Zato je toliko bolj presenetljivo ogorčenje dela javnosti, ki je na fakulteto za družbene vede naslovil vse mogoče psovke zaradi uvedbe binarnih stranišč. Fakulteta je s tem podala roko vsem, ki se ne identificirajo z moškim ali ženskim spolom, posledično pa so ob dejstvu, katero stranišče uporabiti, doživljali stisko. Vodstvo pravi, da je v 21. stoletju to najmanj, kar lahko storimo za to, da prispevamo k boljši in strpnejši družbi, in zavračajo kakršne koli desničarske očitke o neprimernosti, kaj šele izprijenosti. Hkrati poudarjajo, da nikogar ne silijo, da zavije v uniseks stranišče, saj je na fakulteti še vedno dovolj ločenih stranišč.

Morda res ne bomo nikoli razumeli, zakaj se nekdo odloči za spolno občevanje z robotsko lutko, niti zakaj se nekdo odloči za spremembo spola, je pa dejstvo, da to ni izmišljotina, temveč je realnost vseh med nami. Spoznavam ljudi, ki sprejemajo eno in drugo, spet eni bi eno ali drugo, ta tretji pa imajo upor do vsega naštetega. To, da smo različni, je v današnjem času nekaj samoumevnega. Medtem ko dobivamo vse več in več oseb sistema »kopiraj-prilepi«, svet kriči po tem, da ostanemo zvesti sebi. Že zdavnaj nas je prehitel s časom, odpirajo se nove zgodbe in nove poti, ki jih nekateri ne sprejmejo, a najbolj žalostno je to, da niti ne poskusijo razumeti, kako je nekomu, ki se zaradi neidentificiranja z lastnim spolom odloči za spremembo. Lea je bil najprej moški, nato je postal ženska, danes je mati. S svojo zgodbo si je upala pred kamere, zato njena izpoved šteje za deset drugih.

Ena najlepših slovenskih pesmi, ki mi je resnično blizu, pravi: »Objemi tisto, kar nismo, in bodi eno z ljudmi.« Ne delam si utvar, da bo do kakšnega iskrenega objema resnično prišlo, bi si pa želel, da bi si naslednjič dali priložnost, da stopite iz svojega prepričanja in odprete možnost novemu. Noben ne zagotavlja, da vam bo to, kar boste tam doživeli, všeč, vam pa vsaj ne bodo očitali, da niste poskusili. Se dogajajo spremembe, s katerimi nam streže čas, od nas samih pa je odvisno, kako dobro bomo lovili korak.

  • iz kolumne, objavljene v reviji Zvezde/Lady, št. 6., 5. februar 2020

Next Post

Previous Post

© 2024 dennismalacic

Theme by Anders Norén